Verplicht: een asbestattest voor de verkoop van je woning

Verplicht: een asbestattest voor de verkoop van je woning

Bij de verkoop van je woning komt heel wat administratie kijken. Sinds 23 november 2022 komt daar ook het asbestinventarisatieattest bij kijken als het bouwjaar van je eigendom ouder dan 2001 is. Maar wat betekent dit nu juist voor jou als verkoper? En wat zijn je verplichtingen. Asbestsafe zet voor jou alles op een rij…

AsbestSafe  of

Wat is het asbestinventarisatieattest?

Een asbestattest, of asbestinventarisatieattest, is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. Deze inventarisatie is de basis waarop de OVAM unieke asbestattesten aflevert voor elk gebouw. Het asbestattest bevat informatie over asbest in het gebouw en of het pand asbestveilig is. Voor een normaal gebruik van het pand beschrijft het attest:

  • welke materialen of onderdelen van het gebouw asbest bevatten,
  • in welke staat het asbest zich bevindt,
  • en het asbestattest geeft advies over hoe het asbesthoudend materiaal veilig verwijderd of beheerd kan worden.

Is een asbestattest voor de verkoop van je woning verplicht?

Sinds 23 november 2022 is een asbestinventarisatieattest verplicht als je voldoet aan al deze voorwaarden:

  • Je bent eigenaar van een gebouw of een deel van gebouw (vb. een appartement),
  • Het gebouw(deel) is gebouwd voor 2001,
  • De oppervlakte van het gebouw(deel) bedraagt 20 m² of meer,
  • Het gebouw(deel) is toegankelijk,
  • Je verkoopt het gebouw(deel) of schenkt het weg (erfenissen vallen hier niet onder). 

Heb je geen plannen voor verkoop maar ben je wel eigenaar van een pand? Dan zal je alsnog verplicht een asbestinventarisatieattest moeten laten opmaken. Verhuur je een gebouw of delen van een gebouw (bijvoorbeeld appartementen)? Dan ben je verplicht om je huurder(s) een kopie van het asbestinventarisatieattest te bezorgen.

Hoe een asbestattest aanvragen voor de verkoop van je eigendom?

1. Stel een erkende en gecertificeerd asbestdeskundige aan

Enkel erkende en gecertificeerde asbestinventarisatie deskundigen mogen aangesteld worden om je eigendom te controleren en een asbestattest aan te vragen  bij de OVAM. De OVAM publiceerde een lijst van bedrijven op hun website die erkend en gecertificeerd zijn, zoals Asbestsafe. Deze bedrijven werken met asbestinventarisatie deskundigen die een opleiding hebben gevolgd en succesvol hun examen hebben afgelegd.
Als eigenaar kan je ook een volmacht geven aan bijvoorbeeld een notaris, makelaar of gebouwbeheerder om een asbestattest te laten opmaken.

2. De asbestdeskundige inventariseert je eigendom

Alvorens een plaatsbezoek wordt uitgevoerd, vraagt de asbestinventarisatie deskundige belangrijke gegevens op. Denk aan de oppervlakte van je eigendom, het bouwjaar en of er renovaties werden uitgevoerd en wanneer deze werden uitgevoerd.

Vervolgens wordt er in samenspraak een plaatsbezoek ingepland waar er een inventaris van alle asbesthoudende materialen zal worden opgemaakt. De inventarisatie voor een asbestattest is ‘niet-destructief’. Dit wil zeggen dat het asbestinventaris enkel de materialen beschrijft die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw. Wanden of vloeren zullen nooit beschadigd worden om ingesloten materialen op te sporen tijdens de inspectie.

Bij twijfel kan er toch gekozen worden om kleine beschadigingen aan te brengen om een staal te nemen van verdachte materialen. Vaak kan enkel een labo analyse uitsluitsel geven of het materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de monstername moet dan een stukje van het verdacht materiaal verwijderd worden.

3. Je ontvangt het asbestinventarisatieattest voor de verkoop van je woning

Na een volledige invoer van de gegevens, bezorgt de asbestdeskundige je het asbestattest van de OVAM. Als eigenaar kan je het asbestattest ook altijd raadplegen via de Woningpas.

Jouw asbestinventarisatieattest voor de verkoop van je woning is standaard 10 jaar geldig of tot er een recenter asbestattest wordt opgesteld. In sommige gevallen kan een kortere geldigheidstermijn toegekend worden. Dat is het geval wanneer er een beperking was tijdens het onderzoek, waardoor de asbestdeskundige niet het volledige inspectiegebied heeft kunnen onderzoeken. Als dat het geval is, wordt dat altijd tijdens de inspectie meegedeeld.

Wat kost het opmaken van een asbestinventarisatieattest?

De prijs van de asbestinventarisatie van de asbestdeskundige wordt onder meer bepaald door:

  • de oppervlakte en het aantal ruimtes van de te inspecteren gebouwen en het terrein;
  • de ouderdom en renovatiegraad: in oudere, weinig gerenoveerde woningen of gebouwen, is de kans groter dat er asbestmaterialen worden aangetroffen;
  • het aantal monsterafnames en labo analyses

De eigenaar kan wel vrijwillig vragen om bijkomend onderzoek uit te voeren zoals:

  • een asbestinventarisatie aanvragen voor een werkgever (conform de Codex wow);
  • destructief onderzoek in werkzones (voorafgaand aan werken of sloop);
  • bijkomende monsterafnames en labo analyses.

Hou er rekening mee dat in deze gevallen een meerprijs wordt aangerekend. Dit is in overleg met de asbestinventarisatie deskundige.

De OVAM vraagt een retributie van 50 euro voor het afleveren van het asbestattest. Deze retributie zal via de factuur van de asbestdeskundige worden doorgerekend aan de klant. Op dit retributiebedrag wordt geen btw doorgerekend.

Ik wil mijn assbestattest aanvragen

Asbestsafe is een erkende en gecertificeerde asbestdeskundige met verschillende asbest experten die bij jou de asbestinventarisatie komen uitvoeren. Zo bekom je tijdig je OVAM asbestinventarisatieattest. Contacteer Asbestsafe via INFO@ASBESTSAFE.BE of bel ons op 03 / 689 77 70.

© Copyright - 2022 - alle rechten voorbehouden - AsbestSafe